Arc

Mik a legjobb összetevők egy ránctalanító krémben?

A ránctalanító krémek az érett bőr ápolása során kerülnek elő általában az első ráncok megjelenésekor. A bőr típusától függetlenül érdemes használni őket, mert a bőr öregedésének problémája mindenkit érint. Mindazonáltal elsősorban az érett bőrre ajánlott a használatuk. Hogyan jellemezhető az érett bőr és milyen az érett bőrre alkalmas krém? Milyen összetevőket kell tartalmaznia egy ránctalanító krémnek és hogyan kell azt helyesen használni?

Mi jellemzi az érett bőrt?

Bár a bőr öregedési folyamatai 25 éves kor után kezdődnek, az érett arcbőr körülbelül 50+ éves korra jellemző. 45 évesen a nemi hormonok koncentrációja ugyanis lecsökken, és a test belső órája lassítja az anyagcserét. A lassabb anyagcserét nemcsak a test alakja tükrözi, hanem a bőrön is meglátszik: a kollagént és elasztint termelő faggyúmirigyek és fibroblasztok nem működnek olyan gyorsan, illetve a bőrsejtek megújulása is sokkal lassabb. Ennek következményeként a bőr petyhüdtté válik. A megfelelően kiválasztott kozmetikumok segítenek késleltetni a bőr öregedési folyamatát, ami azonban sajnos elkerülhetetlen.

Krém érett bőrre

Az érett bőr ápolása két tényezőtől függ:

 1. A kozmetikumnak meg kell egyeznie a bőr típusával. Emellett az érett bőr lehet érzékeny, nagyon száraz, normál, kombinált vagy zsíros.
 2. Az érett bőrre szánt krémeknek bizonyítottan működő és hatékony összetevőket kell tartalmazniuk.

Az érett bőr nappali krémének nemcsak a bőrt kell táplálnia, hanem védenie kell az UV sugárzástól is, amely felelős a szabad gyökök megjelenéséért, amelyek gyorsítják a bőr öregedését. Ezért az érett bőrre szánt nappali krémek fő összetevői: 10-15 SPF, antioxidáns anyagok, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök képződését, és hidratáló összetevők, mert a száraz bőr gyorsabban öregedik.

Az érett bőrre ajánlott éjszakai krémnek a célja azonban a bőr regenerálása. Az éjszaka folyamán a bőrnek elegendő ideje van ahhoz, hogy a nap folyamán megjelenő károkat helyreállítsa. Az ilyen negatív hatásokat egy éjszakai krém javíthatja.

Milyen összetevőket kell tartalmaznia egy ránctalanító krémnek?

Sok olyan anyag van, amely hatékony az érett bőr ápolásában. Hatásuk általában többirányú, vagyis célozzák a bőr védelmét, regenerálását, hidratálását és táplálását. Ezek a következők:

 • A-vitamin
  Az érett bőrre szánt krémekben az aktivitás mértékétől függően különböző formában jelenhet meg. Általában retinolként alkalmazzák, amely felgyorsítja az epidermisz és a bőrsejtek regenerálódását, és megújítja a kollagén szálakat, így rugalmasabbá teszi a bőrt. Ráadásul a retinol javítja a bőr elszíneződését, és ezáltal kiküszöböli a bőr tónusváltozását és serkenti az új vérerek kialakulását, amelyek tápanyagokat szolgáltatnak a sejteknek,
 • C vitamin
  A koncentrációtól függően tiszta aszkorbinsav vagy zsírban oldódó származékai formájában jelenhet meg. A krém erőssége a benne lévő C-vitamin koncentrációval együtt nő. Feladata a szabadgyökökkel szembeni védelem, ezen kívül a bőr megvastagodását és a kollagén képződésének ösztönzését teszi lehetővé. Ráadásul kivilágosítja a foltokat és javítja a vérkeringést a kapillárisokban, és így – kiegyenlíti a bőr tónusát, és egészséges, friss árnyalatot ad a bőrnek.
 • Niacinamid (B3-vitamin, PP)
  Megakadályozza a kollagén merevségét és a bőrön keresztüli rugalmasságvesztést, ami késlelteti az öregedési folyamatot. Emellett eltávolítja az elszíneződést, világosítja a bőrt és csökkenti a ráncokat,
 • A regeneráló peptidek
  A típustól függően stimulálják a bőr regenerálódását, fokozzák a kollagén termelést, vagy részt vesznek az új erek létrehozásának folyamatában,
 • AHA gyümölcs savak
  Hámlasztják a halott bőrsejteket, fokozzák a sejtek megújulását és simítják a finom vonalakat
 • Sirtuinok
  Hosszabbítják a sejtek élettartamát és regenerálják a DNS-károsodást,
 • Resveratrol
  Ugyanúgy működik, mint a sirtuin, továbbá véd a szabad gyököktől és stimulálja a sejtosztódásokat; elősegíti a bőr regenerálódását,
 • Ásványi elemek, pl. kalcium és magnézium
  A kálcium vastagabbá teszi az epidermist, regenerálja a sejteket és megakadályozza a bőr túlzott száradását. A magnézium felgyorsítja a sejtek növekedését, aktiválja a celluláris enzimeket és részt vesz a szénhidrát anyagcsere folyamatokban.
 • Fitohormonok, vagyis növényi hormonok
  Az emberi hormonokat imitálják, amelyek egy bizonyos korban elkezdenek fogyni. Különböző növényekből, így napraforgómagból, vadrizsből és szójából készülnek, és megakadályozzák a bőr károsodását, hatnak a szabad gyökök ellen és megnyugtatják a gyulladt bőrt. Emellett javítják a bőr vérellátását és tápanyagellátását, és növelik annak rugalmasságát. Ennek eredményeként csökkentik a ráncokat,
 • Hialuronsav
  Erősen hidratáló hatású, mert védőréteget hoz létre a bőrfelületen, és megköti a vizet  az epidermiszben,
 • B9-vitamin (folát, folsav)
  Felgyorsítja a bőr regenerálódási folyamatait, támogatja a sejtek megújulását. Ezenkívül kiegyenlíti a kis ráncokat és csökkenti a napsugárzás káros hatásait. Ennek eredményeképpen lelassítja a bőr napsugárzás okozta öregedését,
 • E-vitamin
  Késlelteti a bőr öregedési folyamatát, hidratálja, regenerálja és táplálja a bőrt.

Hogyan kell használni a ránctalanító krémet az arcon?

Annak érdekében, hogy a krémben lévő hatóanyagok megtartsák eredeti jótékony tulajdonságaikat, azt egy spatulával kell felvinni, amelyet általában a krémmel együtt adnak. Ne felejtsük el rendszeresen tisztítani az eszközt, hogy megakadályozzuk a baktériumok terjedését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük