Arc

Amikor a bőröd szomjazik – hidratáló arckezelések

A bőr számos okból kiszáradhat, és ez sajnos általában hirtelen, nagyon gyorsan történik. Előfordulhat zsíros, pattanásos és kombinált bőr esetén is. A bőr dehidratálódását a kedvezőtlen időjárási viszonyok, a hideg vagy a forró évszak, a radiátor által okozott száraz levegő, vagy egyszerűen a nem elegendő víz fogyasztása okozhatja. Honnan lehet tudni, hogy a bőr ki van-e száradva, és hogyan lehet ez ellen tenni? Ismerd meg a legjobb hidratáló arckezeléseket.

Kezdjük egy fontos ténnyel:

Minden bőrtípus hidratálást igényel

Valamennyi bőrtípust hidratálni kell. Ez alapvetés, nélküle a bőr nem működik megfelelően.

Honnan lehet tudni, hogy a bőr ki van-e száradva?

Először is, akkor érezni fogja azt, amikor az arcod kicsit elkezdenek égetni vagy szárnyalni, és a bőr enyhén öblülhet, vagy nem. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a kiszáradt bőr rendkívül száraz. Ez azonban nem teljesen igaz: az ilyen bőrön egy nagy faggyúréteg is borítható – ez akkor fordul elő, ha a bőr hirtelen kiszárad, a faggyúmirigyek megpróbálják megmenteni, és nagyobb mennyiségű faggyút termelnek, hogy megvédjék a túlszáradástól .

Dehidratált bőr – milyen összetevőkre van szükség?

Mely összetevők segítenek a kiszáradt bőrön? Alapvetően az összes összetevő hasznos, ami nedvszívó tulajdonsággal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a bőrben tartja a vízmolekulákat. A hialuronsav ezen a területen az egyik telitalálat – akár 250 vízrészecskét is képes összekombinálni. A hialuronsav az emberi szervezetben természetesen is előfordul, de sajnos korral a bőrben lévő természetes mennyiség csökken.

Ha nem hidratáljuk a bőrt belülről is megfelelőképpen – a hialuronsav sem sokat segít. Ezért a hidratált bőr első szabálya a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztása – legalább 2 liter naponta. A forró nyári napokon ez az adag még magasabb, mivel a bőr ilyenkor gyorsabban veszít a nedvességéből.

A jó hír az, hogy könnyen védhetjük bőrünket úgy, hogy a felületén egy záróréteget hozunk létre. Ez a réteg megnehezíti a vízmolekuláknak a bőrünkből történő kimenekülését. Mindenféle természetes olaj tökéletes erre a célra. Mivel a molekulatömegük és tulajdonságaik eltérnek – az olajokat az adott bőrtípusra célzottan kell kiválasztani. A kiszáradás elleni megfelelő védelem mellett szabályozzák még a faggyútermelést és ránctalanító hatásuk is van.

A vitaminok szintén fontosak a bőr megfelelő hidratálásában – az egyik legfontosabb ezen a téren az úgynevezett „ifjúsági vitamin”, az E-vitamin, amely segít a bőrnek visszanyerni ideális hidratációs szintjét, jól regenerál, hidratál és táplál. Amit jó még tudni, hogy az E-vitamin az összes bőrtípus állapotát javítja.

Bőr hidratálása – a legjobb házi hidratáló arckezelések

A bőr megfelelő állapotának helyreállítása érdekében folyamatosan hidratálnunk kell azt kívülről és belülről egyaránt. Fontos, hogy naponta legalább 8 pohár vizet megigyunk, és jó hidratáló termékeket is használjunk. Jó ötlet lehet hialuronsav tartalmú termékek választása, illetve algás maszk rendszeres használata. Lefekvés előtt természetes olajokat is használhatunk, hogy megvédjük a bőrt a túlzott nedvességvesztéstől. Ha a levegő száraz a lakásunkban – fektessünk be egy jó párásítóba. Ezután a bőr gyorsan visszanyeri majd korábbi alakját és rugalmasságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük