Haj

Félkész termékek a hajápolásban: Kell nekünk? Hogyan kombináljuk őket?

Ahhoz, hogy a hajunk megfelelő ápolást kapjon, nem elegendő a sampon és a balzsam. Gyakran fel kell gyűrnünk az ingujjainkat, és saját feltételeinknek megfelelően kell foglalkoznunk a haj kérdéseivel. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben az SFG (félkész termékek) megfelelnek a célnak. Nekik köszönhetően bármilyen hajápolási terméket dúsíthatunk, vagy intenzívebbé tehetjük. Milyen erő rejlik ezekben a furcsán hangzó bőrpuhító anyagokban, nedvesítőkben és fehérjékben, amikor a hajápolásról van szó? Hogyan lehet őket használni, és hol lehet őket megtalálni?

A haj puhítói

A puhító anyagok olyan molekulák, amelyek elsősorban a védelem biztosításáért felelősek. A haj felületén egy speciális, elzáró bevonatot hoznak létre, hogy védjen a sérülésektől. A bőrpuhító anyagok rétege nem csak megakadályozza a toxin bejutását a haj belső szerkezetébe, hanem szépíti a hajat – a legtöbb bőrpuhító anyag természetes haj laminátumként működik. Ezen felül, a puhító szerek megfelelő szinten tartják a haj hidratációját.

A puhító anyagok minden professzionális és óvatos hajápolás lényege. Nélkülük a hajnak esélye sincs, hogy egészséges és szép legyen. Tudni kell, hogy a hajszálak és a külső keratinrétegek védelme nélkül a haj elveszíti a vizet, ami miatt a jó állapota romlik. A puhító szerek megóvják a szálakat a napsugaraktól, a fagytól, városi szennyezéstől, a rövid szénláncú alkoholok okozta kiszáradástól (ezek gyakran samponokban és balzsamokban szerepelnek), valamint a forró levegőtől vagy más forró hajformázó eszközök okozta hatástól.

Puhító anyagok – típusok

A puhító anyagok meglehetősen széles csoportot alkotnak a kozmetikumokban. Ide tartoznak például:

 • természetes olajok és növényi vajak – ez a puhító anyagok legértékesebb csoportja; 100% -ban természetes és teljesen biztonságos anyagok, amelyeket nem csak hajra, hanem a fejbőrre is fel lehet használni. Az olajok nemcsak védelmet nyújtanak, táplálják és szépítik a hajat, hanem megerősítik a hajhagymákat és elősegítik a haj növekedését;
 • szilikonok – hajformázó termékek céljára létrehozott puhító termékek. A szilikon puhító szerek feladata, fényességet adni a hajnak, és ellensúlyozni a sérüléseket. Amikor ezt a puhító anyagot választod, keresd a könnyű és illékony szilikonokat, amelyek nem maradnak meg a hajon túl sokáig, hogy ne terheljék le a szálakat;
 • viaszok – ez a puhító anyagcsoport magába foglalja a természetes anyagokat, amelyek állaga a természetes olajok és a növényi vaj közöttinek minősül. A viaszok védő tulajdonságokkal rendelkeznek, nem károsítják a hajat, hanem lágyítják és ragyogást ajándékoznak. A legnépszerűbb puhító szer, amely ebbe a kategóriába tartozik, a méhviasz (cera alba), amelyet érdemes a szokásos hajjavító szerekbe hozzáadni. Egy másik népszerű viaszpuhító anyag a lanolin, amely tökéletes a haj teljes hosszának védelmére;
 • zsíros alkoholok – ebbe a csoportba tartoznak a többértékű alkohol-észterek és a hosszú láncú alkoholok, amelyek nem károsítják a hajat. Valójában éppen ellenkezőleg működnek, védve a szálakat. Higroszkopikus tulajdonságokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy képesek a víz megkötésére a haj belső szerkezetében és jól hidratálnak;
 • nyersolaj származékok (paraffin) – a nyersolaj desztillációja során létrejövő puhító szerek. Nem károsítják a hajat, elzáró réteget hoznak létre, ragyogást és fényességet hagynak maguk után. A paraffin tökéletes a száraz és fakó hajra, amelynek nincs életereje és nem tud ellenállni a sérüléseknek. Ezért ez az anyag tökéletesen védi a hajvégeket a töredezés ellen. Fontos tudni, hogy ez az általánosan használt folyékony paraffin nyersolaj származék. Viszont mérsékelten kell használni, mert irritációt okoz a fejbőrön;
 • filmképző polimerek – meglehetősen erős szintetikus anyagok, amelyeket kozmetikai hajformázás céljából állítanak elő

A polimerek fent említett csoportjai közül a legértékesebb csoportok az olajok, vajak és viaszok. Ha szebb hajat szeretnél, és szeretnéd megvédeni a sérülésektől, akkor ezeket az anyagokat használd a hajadon.

Fehérjék a hajhoz

Ha a haj rendkívül sérült, a fehérjék nagyon fontos szerepet játszanak a haj helyreállítási folyamatában. Különböző méretű molekulák, amelyek a haj természetes építőkövei. Sőt, a fehérjék a leggyorsabban regenerálják a száraz és gyenge hajat. Ezenkívül a fehérjék aminosavak gyűjteménye, amelyek fokozzák a haj ellenállását és javítják a fáradt hajszerkezetet azzal, hogy kitöltik a külső agresszorok által okozott réseket. Végül, a fehérjék képesek simítani a hajat.

Fehérjék – típusok

Ha szeretnéd, frissítheted a mindennapi hajápolást, és értékes fehérjékkel dúsíthatod. Ehhez keresd meg a növényekből kivont fehérjéket. Ha a hajad rendkívül sérült, akkor olyan részecskefehérjéket kell keresned, mint például:

 • tejfehérjék,
 • selyemfehérjék,
 • búzafehérjék,
 • zabfehérjék,
 • kukoricafehérjék,
 • rizsfehérje,
 • szójafehérje,
 • keratin.

A fehérjék másik csoportja az úgynevezett hidrolizált fehérjék. A nagyobb fehérjemolekulák a hidrolízis miatt kisebb egységekre bontódásával alakulnak ki. Mivel kisebbek, a nagyon porózus felületű dehidratált és sérült haj kezelésére alkalmasak, de egyben a vastag szálú és nehéz hajat is képesek ápolni, amelyek porozitása alacsony. A mikro molekuláris fehérjék kitöltik a hajszerkezet hiányosságait, és képesek mélyen behatolni a hajba. Ezek:

 • hidrolizált keratin,
 • hidrolizált selyem,
 • hidrolizált elasztin,
 • hidrolizált tejfehérjék,
 • hidrolizált búzafehérjék.

A fehérjéket félkész termékként lehet megvásárolni. Azonban, gyakran előfordul, hogy egy jó hajápolóban is valóban magas koncentrációban vannak jelen. Manapság mindenféle, fehérjéket tartalmazó krém és spray-kondicionáló tényleg népszerű.

Nedvesítők hajra

Ez az utolsó anyagcsoport, amelyet érdemes a haj állapotának javításához használni. A nedvesítőszerek nagyon apró molekulák, amelyek higroszkópos képességeket mutatnak. Megkötik a vizet a sejtekben és nagyon jól hidratálják a hajszálakat. Ezek különösen nedvesítőszerek, amelyek gondoskodnak a haj megfelelő nedvesítéséről. Azonban, az ilyen típusú ápolásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Kiderült, hogy a túl sok nedvesítő bozontossá teszi a hajat, és ezzel a haj elveszíti fényességét és simaságát.

A hajba juttatott nedvesítőszerek mennyiségének egyensúlyban kell lennie a puhító szerekkel. Csak az ilyen fajta kondicionálást lehet tudatos haj- és fejbőrápolásnak nevezni.

Nedvesítőszerek – típusok

Hol találhatók a nedvesítők? Ha a hajad nem eléggé hidratált, akkor keresd meg a hidratáló tulajdonságokkal rendelkező természetes anyagokat. Ezek tartalmazzák:

 • glicerin,
 • aloé,
 • ágáve nektár,
 • hialuronsav,
 • édesem.

Kétségtelen, hogy a megfelelő hajápolás kihívást jelent. Tisztában kell lennünk azzal, hogy miként kezeljük a hajat, és a lehető legtermészetesebb termékeket kell választanunk. Figyeld meg a hajad állapotát, hogy olyan anyagokkal lásd el, amelyekkel egészséges és erős marad. Ezenkívül ne vidd túlzásba a termékek mennyiségével. Végül is nem kell extra adag nedvesítő szer, ha a hajad nem száraz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük